Jump to Navigation

Aptiktos naujos Lietuvos faunai saproksilinių vabalų rūšys

     Tęsdami saproksilinių vabalų tyrimus Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus, Vabzdžių skyriaus  darbuotojai aptiko ir identifikavo dvi naujas saproksilinių vabalų rūšis: šilinį dulkiagraužį (Prionychus melanarius) ir ąžuolinį karnadirį (Grammoptera abdominalis). Šilinis dulkiagraužis - juodvabalių (Tenebrionidae) šeimos atstovas. Tai sengirių rūšis, jų lervos vystosi senuose, drevėtuose lapuočių ir spygliuočių medžiuose. Tyrimų metu šios rūšies vabalų buvo aptikta stambesniuose spygliuočių miškų masyvuose Druskininkų, Kauno, Molėtų, Tauragės ir Varėnos rajonuose.  Ankstesniais duomenimis ši rūšis buvo siejama su lapuotynais, tačiau pastarųjų tyrimų metu buvo stebimas akivaizdus šios rūšies prieraišumas pušynams.

     Kita rūšis, ąžuolinis karnadiris, yra ūsuočių (Cerambycidae) šeimos vabalas. Tai labai paslaptinga lapuotynų rūšis, nes suaugėliai didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia aukštai medžių lajose. Ko gero dėl šios priežasties visame išplitimo areale jie yra aptinkama labai retai, o žinios apie šių vabalų gyvenimo ciklą vis dar yra labai menkos. Yra žinoma, kad jų lervos vystosi nestorose, iki 5 cm diametro, negyvose, medieną ardančių grybų apniktose, ąžuolų, kaštonų ar lazdynų šakose. Vienas šios rūšies individas buvo atsitiktinai aptiktas netoli Kauno esančiame Kleboniškio miške. Įdomu pastebėti, kad šis radinys yra labiausiai į šiaurę nutolęs rūšies aptikimo atvejis.

     Šių radinių detalesnė informaciją yra publikuota dviejuose straipsniuose Lietuvos entomologų draugijos moksliniame leidinyje „Lietuvos entomologų draugijos darbai“, kurių pilni tekstai yra pasiekiami internete, adresais: 

http://www.entomologai.lt/leidiniai/category/53-volume-3-31-2019

https://www.researchgate.net/publication/337832301_CONTRIBUTION_TO_THE_KNOWLEDGE_OF_COMB-CLAWED_BEETLES_COLEOPTERA_TENEBRIONIDAE_ALLECULINAE_OF_LITHUANIAN_FAUNA

https://www.researchgate.net/publication/337906310_GRAMMOPTERA_ABDOMINALIS_STEPHENS_1831_COLEOPTERA_CERAMBYCIDAE_-LONGHORN_BEETLE_SPECIES_NEW_FOR_LITHUANIAN_FAUNA


 

www.zoomuziejus.lt

Autorius: 
Gintautas Steiblys